Rapport från mobiliseringsfasen

Nu har åtta månader passerat sedan projektet påbörjades och arbetet pågår för fullt.

Mobiliseringsfasen av projektet Digitalt först med användaren i fokus är nu över och sammanlagt 67 % av all personal har gjort ett självskattningstest inom Digital kompetens.

Uppdraget är komplext, med många aktörer (290 kommuner, 20 regionala biblioteksverksamheter och myndigheten Kungliga biblioteket), och till det tillkommer många externa intressenter. Att ta sig an en kompetensutveckling av 4806 personer och en verksamhetsutveckling av 1120 verksamheter (enligt biblioteksstatistiken 2017) inom det snabbt föränderliga fältet digitalisering kräver många trådar och spår.

Nu finns en rapport, Digitalt först med användaren i fokus – mobiliseringsfas januari-augusti 2018, som visar hur arbetet med projektet fortskrider. Ladda ned den här.

Rapporten bygger delvis på material som fem arbetsgrupper, bestående av medarbetare på de regionala biblioteksverksamheterna, tagit fram. Deras arbete grundar sig på resultat i självskattningstestet och deras egna samlade kompetens. För att säkerställa relevans och transparens har de i arbetet dels skrivit blogginlägg och efterlyst input från bibliotekspersonal och dels hållit ett strukturerat samtal med en grupp biblioteksmedarbetare. Deras texter kan ni ta del av till fullo via nedanstående länkar:  

Analysera och bearbeta data och information
Kommunikation och samarbete
Skapa digitalt innehåll, lärresurser för Skapa digitalt innehåll
Säkerhet
Problemlösning

Ytterligare en arbetsgrupp har arbetat fram ett förslag på hur diskussionerna om folkbibliotekens roll i ett digitaliserat samhälle kan öka. Deras text hittar du här:
Tankesmedja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.