Det juridiska läget – vad gäller egentligen?

Bild från rawpixel.com from Pexels

Bibliotekspersonal i hela Sverige kan förmodligen berätta om otaliga situationer där besökare kommit sig till sitt bibliotek för att få hjälp med allt från att logga in på Försäkringskassans webbplats för att anmäla vård av barn, till att beställa en tågresa på nätet eller fylla i en krånglig blankett. Och vi vill ju gärna hjälpa till när människor inte har någon annanstans att vända sig! Men ibland uppstår situationer där besökaren, medvetet eller omedvetet, låter bibliotekspersonalen se uppgifter som är personliga och som personalen varken bör eller vill ha kännedom om, till exempel e-post med känslig information eller utdrag från bankkonton.

Hur långt ska bibliotekspersonalen sträcka sig i sin hjälp? Vad händer om något går fel – resan som skulle ha gått till Gällivare blir istället till Gävle, blanketten till Migrationsverket saknar en viktig detalj som bibliotekspersonalen inte kände till, uppgifterna till Försäkringskassan blev fel… Vems är ansvaret och vad kan bibliotekets personal förväntas hjälpa till med?

I kompetenslyftet Digitalt först med användaren i fokus ska bibliotekspersonal öka sin digitala kompetens för att kunna stödja allmänheten i att bli mer digitalt delaktiga. Det innebär bland annat att kunna ge hjälp till självhjälp när det gäller att uträtta digitala ärenden. Många myndigheter, kommunala verksamheter och till och med företag förlitar sig på att folk kan få hjälp på biblioteket och ofta stämmer det. Men det finns också tillfällen då bibliotekspersonalen måste hänvisa besökaren vidare, till exempel när ärendet är känsligt eller kompetensen för att lösa det inte finns på biblioteket.

Vi ska skapa ett kunskapsunderlag

För att kunna avgöra vad biblioteket kan och inte kan hjälpa till med behövs ett kunskapsunderlag som går igenom de juridiska och etiska regler och aspekter som finns på dessa frågor. Därför har en arbetsgrupp bestående av representanter från de regionala biblioteksverksamheterna bildats. Vi söker också stöd och input både från arbetsgivarsidan och facken. Arbetsgruppen ska undersöka det juridiska läget och ta fram ett underlag under våren 2019.

Det kommunala självstyret innebär att varje kommun(al verksamhet, till exempel biblioteket) själv bestämmer hur verksamheterna ska arbeta, inom det lagrum som finns – i bibliotekens fall styr bibliotekslagen verksamheten. Ett kunskapsunderlag framtaget inom Digitalt först med användaren i fokus blir alltså inte ett tvingande dokument som säger ”så här SKA biblioteken göra”, utan ska ses som ett stöd för att ta fram egna, kommunala policies för vad biblioteket bör och inte bör göra utifrån juridiska och etiska riktlinjer och de behov som finns i lokalsamhället.

Berätta om dina erfarenheter!

Vi som arbetar med detta kunskapsunderlag vill gärna starta en dialog med landets bibliotekspersonal! Vilka problem har besökare som kommer till ditt bibliotek? Finns det någon policy, på biblioteket eller inom kommunen, för vad ni på biblioteket ska hjälpa till med? Hur hanterar ni problematiska situationer, till exempel när besökare förväntar sig hjälp som innebär att personalen får se saker de inte ska se? Har ni pratat om dessa frågor tillsammans i personalgruppen?

Kommentera gärna och berätta om hur du ser på detta. Eller mejla, till Lena Arborelius, Naemi Carlsson, Rebecca Eriksson och Martina Rasch.

3 svar på ”Det juridiska läget – vad gäller egentligen?”

 1. Vi försöker att hjälpa folk i den mån vi kan och tar hjälp av kollegor vid problem. Vi värderar inte utan försöker se till att alla får sina ärenden uträttade i den mån det går.
  För egen del, och det gäller nog många, så befattar jag mig inte med bokning av resor och bankärenden och köp av bostad. Där finns aktörer som vi hänvisar till och gör vi fel blir det konsekvenser som vi får ta på oss. Vi ställs inför en hel del svåra frågor som tex nyanlända som vill söka sina ärenden på migrationsverkets hemsida, Försäkringskasseärenden mm. Vi måste lära oss att se våra begränsningar också. Vi är generalister med fokus på litteratur och informationsförsörjning och nätbaserade tjänster, men vi kan inte kunna allt. Men vi kan lära oss att hänvisa rätt.

 2. På Härnösands bibliotek är detta en återkommande fråga. Vi avstår från att hjälpa till vid bankärenden eller annat där pengar är involverade. Att bistå nysvenskar vid ifyllning av blanketter är ofta tidskrävande och inte alltid lätt även för en med svenska som modersmål. Dessutom känns det riskabelt då det kan gälla personärenden med stora konsekvenser för den som skickar in. I mån av möjlighet hänvisar vi till myndigheten ifråga, även om det är svårt att få hjälp därifrån.
  Vanliga knepiga situationer i övrigt: hjälp att annonsera,
  att skapa köpkonto hos tex bokhandel, köpa bil, boka resa.
  Nån gång har vi fått förklara vad innehållet i ett brev från psykolog/sjukvård betyder.
  Många ffa äldre berättar högt och ljudligt vad de har för kod till sitt bankkort (när de valt samma kod till sitt bibliotekskort)

 3. På Hultsfreds bibliotek är det vanligt förekommande och uppe på våra Apt, vad vi ska och får göra i vissa situationer. När jag jobbade i Växjö hade dem en policy, efter diskussion med kommunens jurister, att vi på biblioteket inte fick hjälpa till med bankärenden. Självklart är verkligheten en annan. Det fanns dem som hjälpte ändå. Men jag ansåg att det var skönt att ha en policy att luta sig tillbaka på. Att faktiskt lägga över ansvaret på bankerna och myndigheterna och inte få det till att det är en biblioteksfråga. För är det det egentligen? Ska vi verkligen hjälpa behöva hjälpa till med allt? Gör vi inte oss själva en otjänst?
  Men som det ser ut nu så hjälper vi låntagare att skriva ut bankhistorik, och fylla i blanketter i mån av tid. Samtidigt är i alla fall jag väldigt tydlig med att dem själva får göra jobbet. Jag kan visa dem, men inget mer. Men vad gör man om det kommer en person som inte kan svenska?
  Frågan är: var går gränsen mellan att det är vår uppgift och någon annans?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.